Home / Ernæring / Studentens diæt

Studentens diæt

At være studerende i 50’erne kan være en barsk sag, hvor opfindsomheden blev prøvet.

Læs blot følgende beretninger fra to studerende  som blev i bladet Alt for Damerne i 1951. Det skal bemærkes at P.J.D var studerende lige efter 1. verdenskrig. Studentens diæt har ikke ændret sig sønderligt på de 30 år, der er gået mellem de to.

Hybelens enkle levevis

Nr. 11, 13. marts 1951

For nogle år siden forlod jeg de hjemlige kødgryder for at blive et af alma maters mange børn.

Det betød en helt ny livsførelse – ikke mindst med hensyn til kosten. Der var ikke gået lang tid, før jeg erfarede, at selv ”kannibalens” rimelige priser tyngede mit budget for tungt, så med ernæringsfysiologien i den ene hånd og kogebogen i den anden begyndte jeg for mig selv.

Morgen: te, rugbrød med ost.

Frokostpakken: rugbrød med ost plus en kvart liter mælk.

Kl. 17: ”High tea” med ”æg på 100 måder”, torskelever, reven gulerod-æble, tomat, agurk eller radiser – alt efter sæsonen. Og altid ost til dessert (mager, lagret ost er uhyre velsmagende, og så er den billig).

Om aftenen: dampende, stærk te ad libitum eller varm mælk med et æble  til.

Selv om jeg i ferierne jubler over mors menneskemad, er det dog uden sorg, jeg vender tilbage til hybelens enkle levevis.

Stud. Med.

Jeg var næsten slået ud …

Nr. 20, 15. maj 1951

Da jeg efter den første verdenskrig var elev på en kostskole, var det på grund af rationeringen vanskeligt for skolens køkken at skaffe os en tilstrækkelig nærende kost, og vi var altid sultne.

Lige før jeg skulle begynde at studere, fik jeg yderligere en ret slem omgang af ”den spanske syge”, så det gik hårdt ud over helbredet og jeg var næsten slået ud.

Mine forældre regnede med, at jeg ville opgive studierne, men i stedet begyndte jeg – efter samråd med en læge – at leve på min egen diæt.

Jeg havde en lille koge-kakkelovn i mit værelse og på den lavede jeg al min mad. Om morgenen te med grahamsbrød, til middag risengrød, kærnemælksvælling, kogt fisk eller fars, grønsager, men kun få kartofler. Dagens sidste måltid bestod af blødkogte æg, mild ost og megen kærnemælk. Snart var jeg rask og stærk, og siden har jeg haft et godt helbred og har kunnet tåle al slags mad.

P.J.D.