Home / Økonomi og mad

Økonomi og mad

50’ernes madbudget var stramt i de fleste familier. Rester blev altid anvendt i nye retter og ellers årstidens tilgængelige ingredienser.

I dag udgør madbudgettet for en typisk dansk familie under 10% af den samlede indkomst (Danskere er nærige når de handler fødevarer. (n.d.)) svarende til ca 17.000 kr.

I 1955 udgjorde madbudgettet ca. 24% af den samlede indkomst svarende til 3.450 kr i 1955 eller 50.622 kr i nutidskroner (Madbudget før og nu. (n.d.)).

Vi bruger altså både mindre rent procentmæssigt og i kroner/øre i dag på mad, end man gjorde i 50’ernes Danmark.

Brug makaronivandet

– det plejer ellers at gå i vasken, men det er udemærket til at jævne urtesuppe med. Tænk på det næste gang, De planlægger en middag med makaroni, og gå frem som følger: kog makaronien i rigeligt vand, tilsæt et lille løg og eventuelt en bouillonterning. Den afsiede væde fortyndes med det vand, urterne til suppen er kogt i. Drejer det sig om rosenkålsuppe, lieres blandingen af urte- og makaronivand med en æggeblomme, inden kålen tilsættes. Gulerodsuppe tilsættes ikke æg, men efter at de kogte gulerødder er skåret ned i urte- og makaronisuppen i runde skiver eller terninger, tilsættes en god, stor portion hakket persille, der skal varmes med uden at koge.

Alt for Damerne nr. 8 / 20. februar 1951

Årshjul

Hvad spiste man så gennem året i 50’ernes Danmark? Herunder følger et udpluk fra Alt for Damerne i 1951. Man bør i den sammenhæng bemærke at menuen ikke er gennemsnitlig for danskerne, men et billede på, hvad man spiste i den bedst stillede halvdel af befolkningen.

vormiddag