Redskaber
50’erne er et rigtigt gadget-årti, hvor der for alvor bliver sat strøm på køkkenet. Fra den store verden – og især Amerika – kommer den ene smarte køkken-gadget efter den anden – so ein ding…
De fleste kender den klassiske brødmaskine. Den stod i mange køkkener i 50’erne og var et praktisk værktøj at have ved hånden. I dag købes alt brød skiveskåret og brødmaskinen bruges som dekoration, bogstøtte eller lign.
Mange af 50’ernes køkkenredskaber er i dag overflødiggjort for de fleste, da mange køber ingredienser i en forarbejdet udgave. Hvem skærer selv pomfritter i dag? Eller skiller blomme fra hvide?
Men i 50’erne lavede man selv meget i køkkenet og de moderne hjælpemidler, der kunne lette opgaven var populære. Og trenden var, at hver opgave havde sit værktøj.

Hvis De skal anskaffe en ny purésigte, så husk at få sådan en løs tingest med, som De ser på billedet. Den er fortræffelig til at purere alt med. (1) Skeen er egentlig “født” til at øse sky op fra bradepanden med, når man drypper en steg, men den er mindst lige så god, når det gælder om at flytte spejlæg fra pande til fad, for ikke at tale om at “skrabe”, når man laver røræg. Et virkelig praktisk køkkenredskab (2). Metaltrådsbørsten er en svensk idé, som endnu ikke er kommet her til landet. Men vi viser den alligevel – så kommer den måske! Den er nemlig fremragende at have ved hånden, hvis mælk, grød eller andet koger over og klistrer brænderens huller til. Kun et par strøg – og gassen brænder atter klart ( 3 )

Denne lille dims findeler vandet, så det bliver fløjlsblødt. Bemærk, at der her er indlagt både varmt og koldt vand, men endnu ikke blandingsbatteri.

Spækkebrættet er udstyret med en stang, der støtter både spegepølse og kniv. Stangen er samtidig et strygestål, der kan gemmes i rillen på siden af brættet (!). Det store hul i brættet kan bruges til at forme hakkebøffer. Hullet i midten af bøfferne sikrer at de steges hurtigere, og spenderer man en lille smørklat bliver det rigtig lækkert.

Persillekværnen kan bruges til meget andet end persille – æg, løg eller gulerødder. Den finder stadig anvendelse i dag i mange køkkener.